Ковролін: види і особливості килимового покриття

Підібрати якісне і приємне для ока покриття для підлоги не так просто. Декому важливий тактильний комфорт при дотику, а хтось хоче економічний і практичний варіант. У цій статті розглядається ковролін, а також його типи, переваги і недоліки.

Типи ковроліну

Всього можна виділити два типи, що відрізняються один від одного за матеріалом:

  • натуральний;
  • синтетичний.

вибір ковроліну

Шерсть, льон або бавовна - ось матеріал, з якого виготовляють натуральне килимове покриття. Це сприяє отриманню приємної і теплої структури, яка виглядає затишно і привабливо. Термін служби у такого покриття досить довгий, так як воно мало стирається.

Однак натуральний ковролін «примхливий», він нестійкий до вологи і утворення цвілі. Крім того, він представляє інтерес для молі. Догляд за ним має свої нюанси, а ціна багатьох змушує придивитися до його синтетичного аналогу.

Синтетичний ковролін може бути виготовлений з поліамідних, акрилових, поліпропіленових або поліефірних волокон. Завдяки цьому синтетичний ковролін надовго зберігає свою текстуру і відтінок, його можна спокійно чистити, після чого він швидко висихає. Це покриття негорюче, але плавке. Матеріали такого ковроліну можна назвати екологічними - вони при плавленні виділяють шкідливі для організму людини речовини.

Плюси і мінуси ковроліну

При доторку до ковроліну багато хто відзначає приємні відчуття. Адже це м'яке покриття, на якому можна навіть сидіти або лежати. Воно безпечне для дитячих ігор. Крім того, не доведеться турбуватися, що босі ноги по дорозі в іншу кімнату замерзнуть.

Не варто турбуватися і про основу для ковроліну. Це може бути абсолютно будь-яка підлога, від ДСП до ламінату або керамічної плитки.

Завдяки прекрасній звукоізоляції ковролін дозволяє ходити тихо, а то і практично безшумно. Він дуже різноманітний на довжину ворсу і забарвлення, що дозволяє кожному покупцеві вибрати підходящий варіант для оригінального дизайну приміщення.

У більшості випадків за ковроліном нескладно доглядати. Як і звичайні килими, його можна чистити сухим або вологим способом. Однак робити це потрібно досить часто, так як він з часом накопичує багато пилу. Прибирання пилососом не завжди призводить до його повного видалення з поверхні.

різновиди ковроліну

Саме через здатність накопичувати пил, ковролін не варто вибирати людям з відповідною алергією і хворобами, пов'язаними з дихальною системою. Це покриття може зберігати не тільки частинки пилу, але і шкідливі бактерії і навіть комах.

Як вибрати ковролін?

Вибір конкретного покриття залежить від приміщення - житлове воно чи суспільне. Наприклад, для кімнат першого типу дуже бажаний натуральний ковролін (або ковролін на натуральній основі). Синтетичний аналог підійде для офісів і робочих кабінетів.

Дуже велику роль у виборі покриття грає і ворс, точніше, його довжина і вид. Наприклад, для прихожих, коридорів, кухонь і їдалень зручніше купувати ковролін з низькою або середньою висотою ворсу - це більш практичний варіант. Ворс повинен бути однорівневим і щільним. Такий легко очищати від бруду, він досить стійкий до стирання. А ось для спалень, дитячих та віталень можна вибрати ковролін з високим ворсом.

Чим більша сама довжина ворсу, тим швидше втрачається «пухнастість» покриття, і тим швидше в ковроліні накопичується різний бруд і пил. Саме тому високоворсові варіанти не підходять для коридорів і кухонь, а також кабінетів і офісів. В цьому випадку краще вибрати ковролін з коротким ворсом.