Характеристика основних видів лінолеуму

Поговоримо про склад

Не секрет, що полівінілхлоридний лінолеум готують з полімерів синтетичного характеру за допомогою різноманітних добавок. І практично всі лінолеуми виробляються з ПВХ-покриття. Тому в Україні цей матеріал називається лінолеум, а за кордоном його назва залишається незмінною.

Різні види лінолеуму

Залежно від технології виготовлення і складу полотна, лінолеум поділяють на гомогенний і гетерогенний. За допомогою пресів і валів розкочується і готується гомогенне однорідне полотно. Його малюнок зазвичай буває гранульованим і найпростішим. Але його однозначним позитивним моментом вважається висока стійкість і зносостійкість. Не страшні йому стирання. Більш дорогим вважається гетерогенний лінолеум. Його структура складається з декількох шарів, які досить різнорідні. Тож не дивно, що ціна на нього висока, адже процес виготовлення досить складний. І малюнки, до речі, бувають різного характеру.

Крім такої класифікації, необхідно відзначити, що лінолеум може бути основний і безосновний. Різниться він за наявністю або відсутністю основи. Також лінолеум поділяють на:

  • побутовий;
  • комерційний;
  • напівкомерційний.

ЛінолеумЛінолеум комерційний

Полівінілхлоридне покриття забезпечує більшу стійкість до стирання. Його асортимент теж високий. Він може бути як гомогенним, так і гетерогенним, з підкладкою і без. Ефективний при використанні, так як показує високу зносостійкість. Даний вид підлогового покриття застосовують для великих офісних приміщень, будівель виробничого характеру і магазинів. Важливим моментом є те, що взуття по ньому не ковзає взагалі, незалежно від виду підошви.

Лінолеум побутовий

Побутовий лінолеум підходить для житлових будинків і квартир. Має велику колірну палітру і представлений в різних дизайнерських ідеях. Він підходить будь-яким видам інтер'єру. Нерідко це все ж гетерогенний лінолеум, який має не надто високі показники зносостійкості. Покриття досить дешеве, можлива відсутність поверхневого шару.

Лінолеум напівкомерційний

Його основні властивості знаходяться десь посередині між попередніми двома видами лінолеуму. Його ніша - це підлоги із середньою прохідністю. Часто він використовується в кафе, офісах, готелях, барах. Лінолеум комерційного різновиду поєднує в собі характеристики побутових і комерційних лінолеумів. По міцності він не поступається комерційному. Простота у використанні і установці є його явною перевагою.

Недоліки теж не можна не відзначити. Він схильний до впливу середовища, так як різні розчинники хімічної природи можуть пошкодити покриття даного виду лінолеуму. Знаходяться в складі нього пластифікатори, які дуже погано впливають на людське здоров'я, тому цей лінолеум заборонено використовувати в лікарняних установах і в тих місцях, де дотримання екологічних норм просто обов'язкове.

види лінолеуму

Токсичність даного продукту змушує більш ретельно підбирати покриття для приміщення. Дуже хороші відгуки мають перевірені часом фірми Forbo, Синтерос, Armstrong. Вони виготовляють покриття з меншим вмістом шкідливих речовин. Дизайн продукції даних виробників теж досить різноманітний.

Відмінні ознаки

Побутовий вид покриття вважається одним з м'яких лінолеумів. Він просто і без зусиль гнеться. Жорсткішим буде напівкомерційний варіант. На ньому можна помітити вм'ятини при тиску. Малюнки на цих двох різновидах є лише на верхньому шарі. А що стосується комерційного лінолеуму, то його колір і орнамент проходять по всій товщині.

Як доглядати за лінолеумом?

Псують покриття такого роду камінчики, пісок і бруд з вулиці. Тому будь-яке взуття перед тим, як зайти в приміщення з лінолеумом, необхідно очистити. Важливо запобігти потраплянню на покриття взуттєвого крему, губної помади і спирту. Якщо не встежити, то з'являться незмивні плями з жовтуватим відтінком. При прибиранні вологою ганчіркою краще утриматися від використання миючих засобів. Їх склад може пошкодити лінолеум. До них відносяться луги, кислотні речовини, ацетонні розчинники.