Лінолеум - доступний, легкий, міцний ...

Лінолеум - найпопулярніший вид обробки підлоги. Немає меж його колірної палітри, фактурам, малюнкам, орнаментам, він відмінно підходить у вигляді покриття для теплої підлоги, простий в монтажі, існують варіації для будь-якого стилю, міцний, довговічний, практичний, якісний, м'який і затишний, дуже недорогий, хоча можна знайти і висококласний елітний.

Доступність і простота укладання робить його поширеним серед покупок сімей із середнім рівнем достатку. А можливість його самостійно стелити позбавляє від необхідності наймати бригаду майстрів, послуги яких зазвичай не дешеві.

Види лінолеуму

Розрізняють натуральний і штучний лінолеум. Натуральний лінолеум виготовляють з природних волокон з додаванням смоли. Цей вид екологічний, стійкий до хімікатів, безпечний для здоров'я, антистатичний, гарний. Штучний лінолеум виробляють з полімеру полівінілхлориду, синтезованого з додаванням різних пластид, наповнювачів, барвників.

Залежно від цілей, умов експлуатації і якостей матеріалу, штучний лінолеум ділять на підвиди:

  • побутовий;
  • напівпобутовий;
  • комерційний.

лінолеумПобутовий використовують в житлових приміщеннях, він не виділяє токсичних речовин, стійкий до постійного прибирання. Його верхнім покриттям є скловолокно, а низ оброблений повстю або джутовою ватою.

Напівпобутовий лінолеум використовують і в житлових, і в промислових приміщеннях із середнім навантаженням на підлогу. А комерційний вид лінолеуму дозволяє отримати підлогу, стійку до надмірного навантаження. Цей лінолеум стелиться в лікарнях, офісах, торгових центрах, освітніх установах і тому подібних; термін служби досягає 20 років.

Верхній шар скловолокна покривається поліуретановим напиленням для більшої міцності і захисту від навколишнього агресивного середовища і механічних пошкоджень, через високу прохідність приміщень. Єдине, чого боїться покриття верху лінолеуму, - це колючо-ріжучі предмети, уникайте їх контакту з підлогою. Тут діє правило: чим товщий і міцніший шар лінолеуму, тим вища ціна і якість. З внутрішньої сторони лінолеум може бути ворсистим і гладким. Купуйте в залежності від переслідуваних цілей.

Укладання лінолеуму на поверхню, оброблену ґрунтовкою

  1. Лінолеум простий в укладанні, роблять це зазвичай своїми руками, за допомогою простих інструментів, закріплюючи його на поверхні підлоги акриловим дисперсним клеєм або цвяхами. До початку укладання поверхню підлоги ретельно очищають, відшліфовують; тріщини, шви, зазори закладають шпаклівкою, інакше підлога згодом буде виглядати не естетично.
  2. Потім поверхню грунтують, після висихання грунтовки можна настилати лінолеум. Підготовлені, строго заміряні згідно площі приміщення шматки розстеліть на підлозі на день-два, давши їм відлежатися і розрівнятись. Далі нанесіть клей на основу підлоги і на нижню поверхню лінолеуму, яка може бути гладкою або ворсистою, і покладіть шматок на його місце, пригладжуючи від центру до периферії, виганяючи повітря. Чимось цей процес схожий з обклеюванням стін шпалерами.
  3. Впритул стикуючи шматочки між собою, застеліть підлогу всієї кімнати. Рідкісний випадок, коли виходить підлога без швів, зазвичай їх доводиться проходити холодним зварюванням, спеціальним клеєм для стиків між листами лінолеуму.
  4. укладка лінолеумаПриклейте на шов стрічку скотчу, розріжте її за місцем стику, заповніть спеціальним клеєм, видавлюючи його потихеньку з тюбика, працюючи в рукавичках, тому що він дуже їдкий. Видаліть скотч. Через півгодини клей застигне, і вийдуть акуратні водонепроникні шви. Остаточний етап - установка плінтуса по периметру приміщення.

Укладання лінолеуму на дерев'яну поверхню

  1. Дерев'яна підлога реставрується, місця псування і нерівності шліфуються і закладаються. Зверху стеляться листи ДВП, ДСП, фанери, якщо є прогини і дефекти, вони ретельно ліквідуються. Потім вимірюють площу приміщення і відрізають шматки матеріалу з урахуванням зазору від стіни в 1 сантиметр. Дайте розкатаним рулонам відлежатися в розгорнутому вигляді.
  2. Потім нанесіть клей ПВА (акриловий дисперсний або рекомендований виробником лінолеуму) на поверхню лінолеуму і на поверхню дерев'яної підлоги. Приклеюйте шматки, щільно стикуючи їх між собою і прогладжуючи від центру до кінців. Шви потрібно обробити за допомогою холодного зварювання, гаряча зварка проводиться фахівцями-професіоналами спеціальним обладнанням. Плінтуса в цьому випадку краще встановлювати через 2 дні, тоді лінолеум добре вже відлежиться на новому місці.

Проявивши фантазію та майстерність, можна використовувати лінолеум для створення незвичайного інтер'єру, так як він має різну фактуру, малюнки, ефекти, орнамент, кольори, можна з'єднувати кілька линолеумов в одній композиції. А для дитячої лінолеум - взагалі незамінний матеріал, так як можна вибрати його з натуральних матеріалів, йому не страшне постійне прибирання, а антибактеріальна і антистатична поверхня для діточок буде якраз до речі.