Укладання ковроліну - справа своїх рук

Ковролін часто використовують, щоб обробляти підлогу в приватних і багатоквартирних будинках. За допомогою такого покриття можна зробити приміщення затишним і комфортним. Останнім часом його використовують для покриття сходів і підлог в спальні і дитячій кімнаті. Це матеріал хорошої якості і довгого терміну дії. Головне - правильно за ним доглядати.

Також серед переваг ковроліну можна назвати той факт, що кожен може укласти його самостійно. Досить використовувати необхідні інструменти і матеріали. При цьому необхідно правильно вибрати килимове покриття і підготувати підлогу до ремонтних робіт. Треба дотримуватися правил укладання цього матеріалу.

Кілька корисних порад по вимірах

ковровое покрытие

При виборі ковроліну необхідно стежити, щоб покриття було сумісним з дизайном квартири. Також він повинен бути довговічним і надійним. Проводячи виміри, треба звернути увагу на ширину ковроліну. Потрібно враховувати форму і площу кімнати.

Роблячи необхідні вимірювання, варто подивитися, чи є в квартирі різні архітектурні елементи. Важливо звернути увагу на перегородки і ніші.

До отриманого результату приплюсовуються кілька десятків відсотків ковроліну. Купуючи матеріал, необхідно робити точні розрахунки, щоб запобігти перевитратам ковроліну. В крайньому випадку можна використовувати цілісний шматок цього матеріалу.

Рекомендації з підготовки до укладання матеріалу

  1. Для здійснення правильного укладання ковроліну необхідно оцінити його фактичний стан. Серед його переваг можна назвати той факт, що для нього можна використовувати будь-яку основу. Дуже добре підходить ковролін для облицювання різних поверхонь, наприклад, кахлю або паркету.
  2. Якщо на поверхні є горбки, тріщини і вм'ятини, перед монтажем треба провести підготовчі роботи. Часто буває, що покриття знаходиться в поганому стані. В такому випадку необхідний демонтаж і лагодження підлоги.
  3. Також рекомендується дотримуватися наступних правил. По-перше, ковролін розгортаємо на кілька днів в кімнаті, де його треба укласти. По-друге, в кімнаті, в якій його укладають, має бути прохолодно. По-третє, перед тим як монтувати ковролін, основу потрібно очистити від пилу. Основу з бетону можна обробити за допомогою грунтовки.
  4. Більшість виробників рекомендують, перед тим як укладати ковролін, використовувати підкладку. При укладанні необхідно використовувати підкладку, щоб відчувати додаткове тепло. Також вона допоможе згладити наявні нерівності. За допомогою підкладки можна збільшити термін експлуатації ковроліну. Фахівці кажуть, що такий метод здатний підвищити його в кілька разів.
  5. Щоб укладати таке покриття, можна використовувати кілька способів - натягувати або фіксувати його на клей. Також можна фіксувати покриття клейкою стрічкою або по периметру приміщення.

Як укладають ковролін, фіксуючи його за допомогою клею?

Суть цього способу полягає в тому, що на ковроліні робляться зморшки. Такий спосіб використовується при роботі в приміщеннях великого розміру. При цьому матеріал наклеюється частково або повністю. Останній спосіб застосовують, якщо потрібно укласти кілька шматків ковроліну.

Спочатку потрібно розкласти на підлозі матеріал. Вирізаючи його, залишаємо шматок розміром в декілька сантиметрів. Надлишки треба відрізати. Покриття необхідно укладати в декілька шарів. З однієї зі сторін намазуємо клей. Склеїти ковролін можна, якщо його розгладити. При цьому треба його трохи придавити і затягнути. Також закріплюємо інші сторони. Закінчивши роботу, ковролін потрібно прорізати і закріпити плінтус.

Що треба знати про вільне укладання ковроліну?

килимове покриття

Це найлегший і найдешевший спосіб. Його краще використовувати, роблячи ремонт в невеликій квартирі. В такому випадку не потрібно забувати, що ковролін необхідно монтувати цілими шматками.

Спочатку розгортаємо полотно. Покриття треба прикласти до найменшої стіни. Закріплюємо його, використовуючи плінтус. Потім ковролін укладаємо на протилежних стінах. Матеріал розтягуємо в сторони.

Залишки полотна зрізаємо і закріплюємо плінтусом. Можна придавити ковролін, використовуючи рейки з металу. Також необхідно як слід затягнути покриття, щоб не було зморшок.

Як монтувати ковролін за допомогою клейкої стрічки?

Цей спосіб теж вважається дуже простим. Ось тільки довговічний результат він не дає. Скотч підходить при роботі не з усіма типами ковроліну. Суть цієї процедури не відрізняється від монтажу ковроліну за допомогою клею. Клейку стрічку потрібно закріпити до підлоги по всьому периметру кімнати.

Рекомендації по укладанню ковроліну без використання клею

Цей спосіб передбачає використання спеціальних інструментів для монтажу матеріалу. Також знадобляться рейки. На них закріплюється ковролін. За допомогою спеціальних цвяхів треба зміцнити покриття.