Види лінолеуму і способи його укладання

Підлогові покриття вже давно завоювали серця людей, а їх різноманітність вражає своєю широтою. Але все-таки найбільш затребуваним за останні роки є лінолеум. Його популярність легко пояснити: він досить міцний, вологостійкий, не піддається кислотам і жирам, до того ж, ціна лінолеуму досить низька. І незаперечна якість - мити лінолеум приносить величезне задоволення, особливо в приміщеннях, що вимагають постійного вологого прибирання. Якщо правильно вибрати, укласти, та ще й доглядати за лінолеумом, то можна додати таку характеристику, як довговічність.

Розрізняють декілька видів покриття. Залежно від сировини, що використовується для виготовлення, він буває:

  • гумовий;
  • нітролінолеум (коллоксіліновий);
  • алкідний (гліфталевий або вальтоновскій);
  • полівінілхлоридний тощо.

підлга з лінолеума

Крім цього, лінолеум може бути на основі і без неї. Основа лінолеуму також різноманітна: теплоізолююча, звукоізолююча і зміцнююча. Не можна не сказати про кольорову гаму, її діапазон варіюється від монотонної до багатобарвної. До речі, поєднання всіх цих властивостей може бути дуже різноманітним, від цього залежить і якість, і ціна.

Що ж являють собою ці види лінолеуму?

Вже з назви можна визначити, з чого зроблений полівінілхлоридний лінолеум. Це найпоширеніший вид і найдоступніший. Зроблений він, звичайно ж, з полімерного матеріалу - полівінілхлориду. Він буває безосновним, а може містити тканинну, спінену і теплоізолюючу основу, може бути з малюнком і без нього. Для кожного виду лінолеуму встановлені стандартні параметри. Наприклад, полотно лінолеуму без основи виробляють товщиною від 1,5 до 1,8 мм і шириною від 1,2 до 2,4 м. Лінолеум на тканинній основі буде товщиною 1,6-2,0 мм і шириною 1,35- 2,0 м.

Алкідний лінолеум виробляється з добавкою рослинних масел, найчастіше використовується лляна, бавовняна і соняшникова олії. Даний вид лінолеуму випускається лише на тканинній основі і має прекрасні звукоізоляційні і теплоізоляційні характеристики. Важливе значення має стійкість до стирання даного виду лінолеуму. Він також має стандартний розмір: ширина - 2 м, товщина - 2,5-5 мм. Полотно скручене в рулони, довжина яких становить від п'ятнадцяти до тридцяти метрів. Колірна гамма досить широка: від монотонної до багатобарвної.

Гумовий лінолеум або релин виробляється з синтетичних каучуків. Даний вид характеризується відмінною еластичністю, властивою гумі. Полотна з різноманітним забарвленням скручені в рулони, довжина яких може складати до дванадцяти метрів при товщині полотна три міліметри і ширині від одного до півтора метрів. Досить часто можна побачити в будівельному магазині квадратні релінові плитки, розміри їх різні, що досить зручно в застосуванні.

Поради з укладання підлогового покриття

укладка лінолеума

  1. Головне правило, яке не можна забувати при використанні: якщо полотно піддавалося впливу низьких температур, то необхідно витримати певний час для того, щоб лінолеум відлежався. Пояснюється це тим, що на холоді він робиться досить крихким.
  2. Не можна забувати і про те, що під впливом таких чинників, як вологість, температурний режим і, звичайно ж, час, можуть змінитися розміри лінолеуму. Полівінілхлоридний лінолеум при високих температурах дає усадку до двох відсотків, а алкідний через певний проміжок часу зменшується в довжину, але збільшується в ширину. Це важливо пам'ятати при обмірюваннях площі покриття.
  3. Перед тим як стелити лінолеум, потрібно ретельно підготувати поверхню. Для цього вона спочатку промивається, потім залишається до повного висихання. Куплений лінолеум розстилається і витримується в розправленому вигляді дві доби, лише після цього його можна впевнено закріплювати. Якщо лінолеум купувався в зимовий час, то його потрібно витримати близько доби в теплі прямо в рулоні і лише потім розстеляти. Рекомендується укладати лінолеум при кімнатній температурі.
  4. Купуючи лінолеум, не потрібно забувати і про супутні матеріали. Наприклад, потрібно подумати про те, як полотна будуть скріплюватися на стиках і по периметру кімнати. Тут варіантів може бути дуже багато. Найчастіше уздовж стін полотно кріплять плінтусами, пам'ятаючи про те, що лінолеум повинен вилежатися і притиснутися до поверхні. Але якщо немає бажання прибирати плінтуса, то можна скористатися штапіком. Його щільно прибивають до плінтуса, потім фарбують одним кольором.
  5. Стики полотен також можна кріпити по-різному. Найпростіший і дешевий варіант - лінолеумний профіль, але в цьому випадку на стиках будуть помітні потовщення у вигляді невеликих порогів. Більш поширені способи - це холодне зварювання спеціальним клеєм або кріплення на двосторонній скотч. У будь-якому випадку вибір лінолеуму і кріплення - це справа особиста.